Private lease zonder BKR

Private lease zonder BKR. Is dat mogelijk? 

Private lease is vandaag de dag niet meer alleen weggelegd voor ondernemers. Ook bij consumenten stijgt de populariteit. Het is belangrijk om te weten dat je bij het aangaan van een private lease contract vaak geregistreerd wordt bij het BKR. Private lease zonder BKR, kan dat eigenlijk wel? Dat en meer kun je terugvinden in deze blog.

Kan ik private leasen zonder BKR?

In 2016 is het keurmerk ‘keurmerk private lease’ in het leven geroepen. Leasemaatschappijen die bij dit keurmerk zijn aangesloten, zijn verplicht om jouw leasecontract te registreren bij het BKR (Bureau Krediet Registratie.) Het leasen van een auto wordt dan gezien als een lening. 

Het is niet verplicht om als leasemaatschappij aangesloten te zijn bij dit keurmerk. Dit betekent dat het dus ook mogelijk is om te private lease zonder BKR. Bedrijven die niet aangesloten zijn bij dit keurmerk, registreren het bedrag over het algemeen namelijk niet bij het BKR. 

Maar, hoe lang sta ik dan in het BKR?

“Stel ik beëindig mijn contract bij een leasemaatschappij met het keurmerk ‘keurmerk private lease’, hoe lang sta ik dan nog in het BKR?” Goede vraag! We snappen dat je hier benieuwd naar bent. 

Als je jouw private lease contract beëindigt en niet verlengt, dan blijf je nog ongeveer 5 jaar in het BKR staan. Wel is te zien dat het contact beëindigd is en dat je geen financiële verplichtingen meer hebt. 

Is een BKR slecht? 

“Ik hoor vaak dat een BKR slecht is als je wilt gaan lenen, hoe zit dit precies?” Een BKR wordt inderdaad vaak gezien als iets negatiefs, maar dat is niet altijd terecht. Een kredietverstrekker kan op basis van je BKR namelijk ook zien dat je financiën en uitgaven prima in orde zijn. 

Het wordt pas een probleem als je een negatieve BKR hebt. Dit betekent namelijk dat jij je financiële afspraken niet goed na kan komen. Veel leasemaatschappijen zullen dan ook geen leasecontract met je afsluiten als ze zien dat je negatief in het BKR staat. 

En hoe zit het dan met mijn hypotheek?

Een BKR van je leasecontract kan gevolgen hebben voor andere leningen die je in de toekomst wilt gaan doen, bijvoorbeeld een hypotheek lening. Een leasecontract wordt namelijk gezien als een lange betalingsverplichting. 

Het gaat bij een leasecontract wel om een relatief klein bedrag in vergelijking met een hypotheek. Grote gevolgen voor je hypotheek zal het dan ook niet hebben. Wil je meer informatie over hoe je private leasecontract je hypotheeklening beïnvloedt? Lees dan onze blog hierover. 

Kunnen jullie mij verder helpen?

Zit je met vragen over private leasecontracten en BKR? Dan helpen wij je graag verder! Je kunt contact met ons opnemen via het contactformulier op onze website.