De impact van Privatelease op je maximale leen capaciteit voor je hypotheek

Vanaf 1 april 2022 geldt dat een Privatelease contract zwaarder meeweegt voor je hypotheek aanvraag. Deze wordt vanaf 1 april 2022 voor de volle 100% meegeteld (en niet meer voor 65%) en dit kan dus impact hebben op je aanvraag en de hoogte van je aan te vragen hypotheek bedrag. Hoe zit dat nou precies. Waarom private lease zwaarder meeweegt, leggen we hieronder uit. Zo kun je dus minder lenen voor je huis, als je een privatelease contract hebt of in de toekomst overweegt er eentje af te sluiten. Hieronder hebben we hiervoor ook een rekenvoorbeeld opgenomen. Dat verduidelijkt de impact van deze 100% meetelling van Privatelease op je mogelijke hypotheek!

Er zijn in Nederland regels voor het afsluiten van een hypotheek. Vastgelegd in GHF ookwel Gedragscode Hypothecaire Financieringen genoemd. En dit bepaalt hoeveel je maximaal kan lenen. Dit wordt gedaan om de consument te beschermen tegen een te hoge schuldenlast. Een financiële verplichting zoals een hypotheek, een consumptieve lening of privatelease mag natuurlijk geen blok aan je been worden.

Waarom geldt deze zwaardere weging per 1 april 2022 ook voor privatelease. Een groeiend aantal mensen in Nederland private least. Privatelease is populair. Of het nu om auto’s, fietsen, meubelen of bedden gaat. Het geeft een soort van maandelijkse financiële discipline, en je weet waar je aan toe bent. Super handig, maar kan dus ook risico’s met zich meenemen.

De Private lease afsluiting gaat daarbij soms nog wel eens zonder degelijke inkomenstoetsing. En u begrijpt. ‘Dat is zorgelijk’. De AFM, Nibud, Consumentenbond en nog wat andere overheids- en financiële instanties proberen hier de consument voor te beschermen. Een goede zaak natuurlijk. Privateleasevergelijker.nl ondersteunt dit van harte. Want dit kan er mede voor zorgen dat de maandlasten te zwaar worden. Te zware maandlasten zijn simpelweg onwenselijk en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Check daarom ook voor jezelf of je de lasten kan dragen.

Gelukkig zie je dat veel van onze privatelease aanbieders, in onze vergelijker het inkomen wel degelijk zorgvuldig checken. Dit voorkomt veel problemen. En zo zie je dat er in de algemene voorwaarden hieromtrent zaken zijn omschreven, zodat je eventueel makkelijk, weliswaar met een boete, van je contract kan afkomen. Maar de impact van Private Lease op je maximale leen capaciteit voor je hypotheek liegt er niet om, we leggen dit uit in onderstaand rekenvoorbeeld, overigens is deze indicatief. Vraag altijd uw financiële adviseur om advies, dat geldt voor uw persoonlijke situatie. We proberen het even ‘hoog over’ uit te leggen.

We leggen het uit aan de hand van een ruw rekenvoorbeeld.

Stel je hebt met je partner samen een inkomen van 71.000.

Aanname:
Je kunt hiermee circa 350.000 euro lenen via een hypotheek. (afhankelijk van de rente % uiteraard)

Stel je Privateleast een auto voor 239,-, laten we zeggen de Toyota Aygo, dit voor een periode van 48 maanden.

Zonder een Privatelease contract kon je dus (zonder Privatelease contract) eerst een hypothecaire lening voor circa 350.000 afsluiten. Dat is dan tevens je maximale leen capaciteit (MLC).

Indien je een privatelease contract afsluit, dan scheelt dat aanzienlijk in je maximale leen capaciteit (MLC). In dit voorbeeld zou je dan nog zo’n circa 290.000 kunnen lenen. Dat scheelt dus circa 60.000 euro op je maximale leen capaciteit, en voor je eventuele nog af te sluiten hypotheek. Dat is dus circa 15% minder dat je kunt lenen voor je hypotheek.

Vanaf 1 april 2022 wordt namelijk de Privatelease voor de volle 100 procent meegeteld. De bank of hypotheek/ geldverstrekker neemt daarvan 2% voorziening op per maand, dit doen zij als reservering voor je maandelijkse verplichtingen. Zodat je maandelijks niet in de problemen komt.

En kun je dus in principe 239 euro per maand minder lenen, dit keer 48 maanden, maal 20 jaar (240 maanden). Dus dat drukt fors op je MLC.

*    Bovenstaande berekening is indicatief, dit is van vele factoren afhankelijk.
**   Aan de berekening kunnen geen rechten ontleend worden.

*** Vraag altijd advies aan uw financieel adviseur.

We informeren je als Privateleasevergelijker.nl hierover, we geloven in Private Lease. Van bezit naar gebruik, dat ook veel duurzame voordelen heeft voor onze planeet. Echter we willen niet dat jouw droomhuisje aan je neus voorbij gaat, omdat je net even dit bericht gemist hebt.

Privateleasevergelijker.nl heeft vele varianten privatelease in haar database opgenomen, waaronder Private lease met flexibele contracten, misschien zijn deze private lease aanbiedingen net wat duurder, maar in geval van bovenstaande informatie handig om daar goed naar te kijken. Onze PLV index helpt je met deze keuze. Want prijs is natuurlijk niet het enige waarop we waarderen, ook algemene voorwaarden en service. Kijk ook eens naar onze reviews. Dat geeft een goed beeld over de aanbieder, het soort contract, de service en de voorwaarden en opzegvoorwaarden.
We ontzorgen je graag. Privatelease begint bij Privateleasevergelijker.nl.

Bon voyage!

Privateleasevergelijker.nl is sinds 2013 de grootste onafhankelijke privateleasevergelijker van Nederland.